מבוא
התואר חסידי אומות העולם הוא אות הוקרה המשמש את מדינת ישראל לתיאור לא-יהודים שסיכנו את חייהם במהלך השואה כדי להציל יהודים מהשמדה על ידי הנאצים. התואר ניתן על ידי יד ושם, אנדרטת השואה הרשמית של ישראל, למי שהוכרו כ"צדיקים" על ידי ממשלת ישראל. התואר ניתן למי שגילו אומץ, אנושיות וחוסר אנוכיות יוצאי דופן מול סכנה.
היסטוריה של הכותרת
התואר חסיד אומות העולם שימש לראשונה בשנת 1953 על ידי ממשלת ישראל. הוא נוצר בהשראת קטע מהתנ"ך, שבו אומר ה' "ברוך ה' אלוקי ישראל אשר נתן צדיק אחד בין העמים". התואר נועד לכבד את מי שסיכנו את חייהם כדי להציל יהודים בתקופת השואה.
תכנית חסידי אומות העולם
תכנית חסידי אומות העולם הוקמה בשנת 1953 על ידי יד ושם, האנדרטה הרשמית לזכר השואה בישראל. התוכנית מוקדשת להכרה והוקרה של לא-יהודים שסיכנו את חייהם כדי להציל יהודים בתקופת השואה. התכנית פתוחה לכל לא יהודי שסיכן את חייו כדי להציל יהודים במהלך השואה, ללא הבדל ללאום, דתו או מוצאו.
כיצד ניתנת הכותרת
התואר חסידי אומות העולם ניתן למי שהוכר כצדיק על ידי ממשלת ישראל. כדי להיות מוכר כצדיק, אדם צריך לעמוד בקריטריונים מסוימים, כמו סיכון חייו כדי להציל יהודים בתקופת השואה. תהליך ההכרה מתחיל במינוי של ניצול שואה או משפחתו. לאחר מכן, המועמדות נבדקת על ידי ועדה של היסטוריונים ומומחים, שמחליטה אם יש להכיר באדם כצדיק או לא.
ברגע שמכירים באדם כצדיקים, הוא זוכה לתואר חסידי אומות העולם. התואר מלווה בתעודת הוקרה ומדליה. המדליה מוענקת לחסיד או למשפחתו בטקס מיוחד ביד ושם.
התואר חסידי אומות העולם הוא כבוד גדול, ומי שהוכר כצדיק זכור בזכות אומץ ליבם וחוסר האנוכיות. הם מהווים השראה לכולנו, ותזכורת לכך שגם בזמנים האפלים ביותר, עדיין יש תקווה.
למד עוד על התואר חסיד אומות העולם בדף ויקיפדיה העברית .